V Lukove evakuovali 180 Rómov, v Livove budú potrebovať inzulín

24.07.2008 Bardejov

Bardejov/Lukov 23. júla (TASR) - Starostka obce Lukov, okres Bardejov, Jozefína Kramárová dala príkaz na evakuáciu obyvateľov tamojšej rómskej osady.
"Viac ako 180 Rómov sme ubytovali v obecnom klube mládeže, pretože stúpajúca voda ohrozovala ich obydlia. Požiadali sme o spoluprácu civilnú ochranu, ktorá zabezpečí pre evakuovaných občanov deky. Obec pre nich zabezpečí zásobovanie potravinami a pitnou vodou, " uviedla pre TASR Kramárová. V niektorých častiach obce museli odstaviť dodávku elektrickej energie, pretože voda podmyla stĺpy elektrického vedenia, ktoré popadali do vody.
Krátko pred 21.00 h. sa podarilo starostke naviazať aj spojenie s obyvateľmi susednej obce Livov, ktorá je zatiaľ odrezaná od sveta. Podľa informácií, ktoré jej poskytli obyvatelia, voda v Livove zaplavila dva domy, obyvateľov sa však podarilo dostať do bezpečia. Podľa prednostky Obvodného úradu životného prostredia v Bardejove Márie Hankovskej, ktorá navštívila vo večerných hodinách postihnuté obce, požiadajú armádu, aby sa pokúsila ráno dostať do Livova pešo alebo vrtuľníkom.
"Obyvatelia budú potrebovať zásobovanie potravinami a pitnou vodou. Do obce vyšleme aj lekára, pretože nevieme v akom zdravotnom stave sú obyvatelia. Vieme len toľko, že jeden z občanov bude potrebovať inzulín, nakoľko má už len dávky, ktoré mu vystačia do zajtrajšieho rána, " dodáva Hankovská. Voda podľa informácií obyvateľov Livova stále zaplavuje domy a ničí miestne komunikácie. Počasie sa zatiaľ nezlepšuje.
 

Vyberte región